Variabilita podľa zdravého rozumu

Čo chcete teoreticky a čo chcete naozaj. Ako sme mohli už čítať nijaká dieťa nefunguje. Dajme si zásady programu na 28 dní. Mali by sme sa držať aspoň tejto veci recepty ďalšie sú na rade potraviny a samozrejme príprava jedla opísané v tomto článku resp. programe. Poďme na to metódou ktorú nazývame moderné PALEO. PALEO má preto veľkú výhodu lebo hlavnou inšpiráciu je strava čo je najviac podobná strave z prírody. Ktorú mohli jesť ľudia pred 100 až 1000 a viac rokov dozadu . Je to strava na ktorú sa väčšina z ľudí čo najlepšie adaptovala. Z týchto zásad vychádzam aj ja a moji známy. A snažíme sa ponúknuť toto riešenie. Vo svete je aj poliklinika kde sa venujú podobnej liečbe tzv. metabolických a chronických ochorení pomocou úpravy stravy. Konkrétnych typov pacientov sa samozrejme zohľadňuje aj iné faktory. Princíp je však je vhodný takmer pre 80 % až 90 % ľudí.

grafické zobrazenie rozdielov v sezónnom jedálnom lístku

Pozrime sa na to takto okrem tzv. zdravotného benefitu má aj ďalšie dve nezameniteľné výhody. Takáto strava je nesmierne chutná lebo pozostáva veľmi kvalitných surovín obsahuje dostatok kvalitných tukov Je zároveň dlhodobo udržateľná. Z nášho pohľadu prieskumu čo sme robili vyplýva to čím dlhšie sa človek takto snaží stravovať tým menej pravdepodobne že sa dostane na staré zvyky stravovania. Majú upravené trávenie tiež optimálnu hmotnosť a ďalšie zdravotné prínosy sú dostatočne silnou motiváciu. A aby som nezabudla dosať praktickou výhodou čo sa týka moderného PALEO je jednoduchosť varenia. Nič nám nebráni experimentovať so zložitejšími receptami a použitím exotických koreni. Ale základný princíp je vo využití silných chutí ozajstných potravín. Mäso alebo kto má radšej zeleninu či ovocie a samozrejme zdravé tuky to sú suroviny s ktorými netreba veľa čarovať keď nemáme veľa času.

žiaden FASTFOOD ani polotovar

Aby sme dosiahli kvalitné jedlo len pre zaujímavosť pozrite základnou zložkou je práve už spomínané mäso a zelenina ako príloha. Čiže keď tak zamyslíme nad tým je to tzv. princíp oddelenej stravy. K tomu všetkému šéfkuchár pridá atraktívne doplnky a lákavo ich pomenuje. Podstata nie však zložitá. Tento druh stravy je založený na podobných princípoch aké praktizovali naši predkovia nie len lovci a zberači ale aj naši starý rodičia ale zároveň je tento druh stravovania prispôsobený možnostiam aj nárokom moderného človeka. Tu platí dôraz na nutričnú kvalitu a konzumáciu celostných potravín. V angličtine sa niekedy tomu hovorí aj REAL FOOD čiže to znamená živé jedlo. Naši predkovia sa po mnoho miliónov rokov živili lovom a tiež zberom čiže poľnohospodárstvom v tej dobe nepoznali ani jačmeň ani pšenicu ako my ju dnes poznáme teda základne zložky stravy ako je lepok nekonzumovali. Takýto typ stravy podľa výskumov sa podieľa aj na zostupe civilizačných ochorení ako je cukrovka a pod.